Kas išrado LED lemputes

Šiuolaikinis pasaulis neįsivaizduojamas be LED lempučių – jas naudojame “šviečiančiam lietučiui” ir pastaraisiais metais net gatvių apšvietimui. Kad šios lemputės yra puikus šviečiantis lietutis žino kiekvienas, bet kas jas išrado ir kokia yra LED lempučių atsiradimo istorija?

LED lempučių išradėjas

Pats pirmasis žmogus užfiksavęs elektroliuminescencijos fenomeną 1907-ais metais buvo britų mokslininkas H. J. Round atlikęs bandymus su silicio karbidu ir, nepatikėsite, kačių ūsais. Tačiau pirmasis žmogus ištyręs šį išradimą teoriškai pagal akademinius standartus 1927-ais buvo rusų mokslininkas O. V. Losev.

LED lempučių progresas

Po to sekė dešimtmečiai be progreso šioje srityje dėl įvairių priežasčių kol 1955 nebuvo atrasta, kad kai kurios LED lemputės skleidžia infraraudonuosius spindulius. 1961 šios lemputės buvo užpatentuotos JAV. Tačiau tokia LED lemputė, kokią ją žinome šiandien, buvo išrasta tik 1979-ais metais. Tada tai buvo pirmoji mėlyno atspalvio LED lemputė, kurią sukūrė S. Nakamura iš Japonijos, bet tuo metu ją gaminti buvo per brangu.
Tais laikais LED lemputės kainavo kelis šimtus JAV dolerių todėl būdavo naudojamos tik moksliniuose tyrimuose ir laboratorijose. Tik keliais metais vėliau įmonė “Fairchild semiconductors” sugebėjo sumažinti gamybos kaštus iki 5 JAV dolerio centų naudojant inovatyvius masinės gamybos ir pakavimo metodus.

LED lemputės šiandien

LED lemputės, kurias žinome šiandien, turi savo pranašumų ir minusų. Bene didžiausias pranašumas – jų naudojimo laikas. Jas galima naudoti maždaug 40000 valandų, kai halogenines maždaug 4000. Tai 10 kartų ilgesnis naudojimo laikas. Šių lempučių temperatūra naudojimo metu ženkliai mažesnė negu kitų populiariausių lempučių tad jos yra kur kas saugesnės. Taip pat, jos naudoja 70% efektyvios elektros energijos į šviesą. Kol kas nebuvo sukurta jokia kita efektyvesnė lemputė. Jos gan atsparios klimatui, puikiai veikia tiek itin šaltame ar karštame klimate. Šių lempučių minusai būtų didesnė įsigijimo kaina – neretai pigiau nusipirkti būtų kurio nors kito tipo lempą, bet ši problema sparčiai sprendžiama ir LED lempučių kaina kasmet mažėja. Kitas minusas – gali pasikeisti LED lempučių spalva po ilgo naudojimo, bet vėlgi, tam reikia labai daug laiko ir tai priklauso nuo išorinių faktorių.