Graikijos Kerkyra: kadaise Venecijos Korfu sala?

Korfu sala yra Graikijos dalis, kuri bene pirmoji atvėrė savo duris ir parodė svetingumą turistams. Korfu sala, dar vietinių vadinama Korkyra, yra Jonijos salynų dalis. Graikijos sala, kuri išsidėsčiusi tarp Graikijos ir Albanijos, primena siauro pusmėnulio formą, galima prilyginti pjautuvui, šiaurinėje dalyje vyrauja kalnai, o pietinėje lygumos. Kraštovaizdis pilnas augmenijos, žalumos, daugiausia alyvmedžių.

Mitologijos ir salos pavadinimo sąsajos

Korfu pavadinimas kildinamas iš senovės graikų mitologijos, kuri byloja apie meilę ir godumą. Poseidonas įsimylėjęs nimfą vardu Korkyra, ją pagrobė ir paslėpė nežinomoje saloje. Korkyra yra vietinių naudojamas tikrasis salos pavadinimas, itališkai vadinamas Korfu. Vis dėl to, Korfu pavadinimas labiau paplitęs ir patogesnis kalbant.

Venecijos atspindys

Apie KorfuKadaise, Korkyros salą valdė venecijiečiai, o XIV a., kurie pradėjo masiškai vežti alyvmedžių sodinukus. Dėl šios priežasties Korfu saloje yra gausu alyvmedžių, o jų panaudojimas tapo reikšmingas tiek maisto ruošime, tiek rankdarbių ir medinių indų iš šios medienos gaminime.

Keturis šimtmečius, nuo XIV a. iki XVIII a., salą valdę venecijiečiai paliko po savęs ne tik alyvuogių giraites, bet ir įspūdingas tvirtoves, bažnyčias, to laikmečio statybinius pastatus. Dėl šios priežasties, Korfu senamiestis iš dalies primena Veneciją, tik be jai būdingų vandens kanalų.

Itališkas Korfu pavadinimas taip pat atsirado Venecijos valdymo laikotarpiu. Korfu karnavalas, kuris vyksta kiekvienais metais, pavasario pradžioje, neprimena Graikijos tradicinių švenčių kitose šalies dalyse, dėl stiprios venecijiečių kultūrinės įtakos ir tradicijų sampratos.

Augalai

Iš augmenijos saloje dar paplitę citrinmedžiai ir kiparisai, kurių dėka gausu gardumynų. Kinkano vaisiai yra itin reti ir net toje pačioje vietovėje laikomi egzotiniais, iš jų gaminama kinkano trauktinė ir sirupas. Nuo Antikos laikų gaminamas baltas ir raudonas vynas, alyvuogių aliejus.

Korfu senamiestis

Kalbant apie Korfų, reikia paminėti, kad ją valdė ne tik italai, tačiau prie kultūros ir tradicijų prisidėjo britai bei prancūzai. Britiškoji kultūra atsispindi pamėgtu kriketu ir golfu. Šiuos žaidimus veikiausiai moka kiekvienas vietinis gyventojas po šiai dienai. Dėl architektūroje akivaizdaus kultūrų samplaikos matymo ir unikalaus grožio, kuris kurtas daugelį šimtmečių, Korfu senamiestis tapo UNESCO saugoma vietove.