Kada ir kur atsirado biliardas?

Smagus stalo žaidimas – biliardas – šiandien skaičiuoja jau ne vienerius savo gyvavimo metus. Dar seniausių civilizacijų gyventojai laisvą laiką leisdavo smagiai po stalą ridinėdami vienodo dydžio rutulius. Bėgant amžiams, šis žaidimas išpopuliarėjo ne tik toje vietoje, kur atsirado ir buvo žaidžiamas pirmiausiai, tačiau greitai plito ir po kitus kraštus, įtraukdamas vis daugiau tuo susidomėjusių asmenų.

Dabar biliardą dažniausiai žaidžia du asmenys, kurie specialiomis biliardo lazdomis po stalą gainioja vienodo dydžio kamuoliukus ir stengiasi į stalo kampuose esančias skyles greičiau įmušti spalvotus arba baltus rutulius. Biliardui reikalingas tam tikra medžiaga padengtas biliardo stalas. Švelni stalo danga užtikrina, kad per stalą riedėdami rutuliai patirs tolygią trintį ir juos į skyles bus lengva įmušti abiem žaidėjams.

Kalbant apie biliardo kilmę, tikslių to duomenų, deja, bet nėra. Kada ir kur atsirado biliardas galima tik spėlioti. Tačiau istoriniuose šaltiniuose galima aptikti užuominų, kad pirmasis biliardo prototipas gimė Kinijoje. Tada jis vadintas spallmall, kas išvertus iš kinų kalbos reiškai aksomu dengta vieta. Nors tame rašytiniame šaltinyje nieko neužsimenama apie biliardo išradimo laiką, galima manyti, kad žaidimas galėjo atsirasti XI – XVI amžiuje arba dar anksčiau. Būtent tuo metu Europą pasiekė smagus stalo žaidimas – biliardas. Iš tolimųjų kraštų į senąjį žemyną biliardą atvežė kryžiuočiai, kurie į tada dar pasaulio kraštu laikytą Kiniją vyko vedami šventų misijų – Kryžiaus karų.

Tačiau ne visi istorikai linkę biliardo gimtine laikyti Kiniją. Iš ties nemaža dalis istorikų mano, kad pirmieji biliardą žaidė prancūzai, italai, anglai ir ispanai. Oficialiai žinoma, kad Prancūzijoje 1469 metais, karaliaus Saulės Liudviko XIV įsakymu buvo pagamintas pirmasis biliardo stalas. Nors tada žaidimas žaistas ne ant stalo, o ant žemės ir labiau priminė boulingą, šiuo žaidimu labai greitai susidomėjo ispanai. Jie ir patobulino žaidimą: pradėjo baulingą žaisti su lazdomis. Labai tikėtina, kad jie žaidimui ir suteikė biliardo pavadinimą.

Dabar biliardas yra vienas iš populiariausių stalo žaidimų, žaidžiamų tiek laisvalaikiu, tiek profesionaliai.