Kalėdos anksčiau ir dabar: kas pasikeitė labiausiai?

Kalėdos neabejotinai yra viena iš tų švenčių, kurios labiausiai laukia ne tik mažiausi šeimos nariai, bet ir mes patys. Visas šventinis laikotarpis yra ypatingas: planuojame dovanas, puošiame namus ir stengiamės daugiau laiko praleisti su visais artimaisiais. Visgi, jeigu atsigręžtume į praeitį, nesunkiai pastebėtume, jog bėgant metams, tam tikros kalėdinės tradicijos ženkliai pasikeitė – kur pastebimi didžiausi skirtumai?

Daugiau dėmesio burtams ir magijai

Iš esmės Kūčių tradicijos apima nemažai krikščioniškų papročių, todėl šios šventės metu buvo stengiamasi įvairiais būdais išsiaiškinti, kas įvyks ateityje. Žmonės spėdavo būsimus orus ir ypatingai daug dėmesio skirdavo vedybiniams būrimams ir tam tikram sąlyčiui su mirusiaisiais. Šiais laikais tokie būrimai pasitelkiami tik dėl pramogos, tačiau ankstesniais laikais daugelis iš tiesų tikėjo jų galia. Įdomi detalė, jog anksčiau nebuvo stengiamasi patiekti dvylikos patiekalų – jų ant stalo galėjo būti ir gerokai daugiau. Tiesa, daugelis jų buvo panašūs, kaip ir dabar, tačiau žmonės privengdavo ne tik mėsos, bet ir pieno produktų.

Ilgesnis pasiruošimo procesas

Senais laikais žiemos laikotarpiu, kuomet miegodavo ir gamta, žmonių gyvenimas būdavo gerokai ramesnis, todėl ir artėjančioms šventėms jie galėdavo pasiruošti be jokio streso. Prieš pradėdami puošti eglutę, jie kruopščiai iššveisdavo namus ir apsilankydavo pirtyje – buvo tikima, kad toks ritualas švarina ir kūną, ir sielą. Žmonės stengdavosi laikytis rimties, susikaupimo ir pasninko. Tuo tarpu šiais laikais šventinis laikotarpis mums labiau asocijuojasi su nuolatiniu bėgimu ir niekaip nesibaigiančiomis kalėdinių dovanų paieškomis.

Kitokios eglutės puošmenos

Eglutės puošimo tradicijos mūsų šalyje pasirodė pakankamai vėlai, maždaug XX a. pradžioje. Tuomet šventinis, gyvas medis būdavo puošiamas tik Kūčių dieną, o dekoracijoms būdavo naudojami įvairiausi natūralūs ar net valgomi elementai. Obuoliai, sausainiai, saldainiai, pačių pasigamintos popierinės ar šiaudinės puošmenos buvo patys populiariausi pasirinkimai, o vėliau prie jų prisijungė ir stikliniai žaisliukai. Šiais laikais daugelis šventinį medį puošia anksčiau, o tai darydami turi kur kas daugiau pasirinkimo įvairovės – ją apžiūrėti galite čia: https://kaledos.lt/katalogas/16/eglutes-virsunes/cat112.

Akivaizdu, kad tam tikros kalėdinės tradicijos gan ženkliai pakito ir tik laiko klausimas, kada dabartinius mūsų įpročius ir vėl pakeis nauji – tuo labiau, kad gyvename pakankamai neįprastais laikais. Tačiau bet kokiu atveju Kalėdos vis vien išlieka šeimos švente – jei svarstote, kuo pradžiuginti namiškius ar kaip papuošti namus, daugybę idėjų rasite Kaledos.lt puslapyje.