Makiažo raida: kaip jis keitėsi?

Šiandien parduotuvėse apstu makiažo priemonių, kuriomis įmanoma sukurti bet kokį įvaizdį. Taip pat galima rasti kursų ar internetinių pamokų, kurios padeda lavinti įgūdžius ir atlikti makiažą nepriekaištingai. Visgi, klaidinga būtų manyti, jog makiažo populiarus tapo pastaruoju šimtmečiu – iki tol moterys taip pat rasdavo būdų pabrėžti savo grožį. Nors anų laikų tam tikros priemonės ir technikos šiandien kiek ir stebina, visgi įdomu sužinoti makiažo raidą.

Senovės Egiptas

Daugeliui žinomas Kleopatros įvaizdis, kuomet akys buvo apvedamos juodu ,,kohl” pieštuku, kuris buvo gaminamas iš suodžių ir riebalų, tebelieka įkvėpimo šaltiniu ir šiais laikais. Žalius ir mėlynus šešėlius egiptiečiai  gamindavo iš mineralo malachito. Įdomu, kad lupas dažydavo tiek aukštesnės klasės vyrai, tiek moterys, taip pabrėždami savo statusą.

Senovės Graikija

Graikams labai svarbus buvo natūralumas, tad dažniausiai nuo makiažo jie atsisakydavo. Natūralumą simbolizavo suaugę antakiai, tad tie, kurie negalėjo pasigirti tokiais, dažniausiai stengėsi juos ,,sujungti” piešiant kohl pieštuku plaukelius.

Elžbietos laikai

Naujaisiais laikais nebuvo išvengta grožio eksperimentų. Moterys nuskusdavo antakius ir nupiešdavo plona linija naujus aukščiau. Taip pat madinga buvo pabalusi oda, tad moterys ir ne tik naudodavo baltą pudrą. Įdomu tai, kad moterys norėdamos būti panašios į karalienę Elžbietą I, kuri buvo raudonplaukė, atitinkamai dažydavo plaukus arba nešiodavo perukus.

Japonijos geišos

Ne visų geišų makiažas buvo vienodas – jis skyrėsi priklausomai nuo jų . Pirmaisiais metais geišos raudonai dažydavo tik apatines lūpas, tik vėliau ir viršutines. Taip pat geišos garsėja tuo, kad naudojo baltą pudrą bei apvesdavo akis juodai naudodamos anglį.

geisos

Prancūzija

Marijos Antuanetės laikais moterys stengėsi atrodyti kuo labiau išbalusios, tad jos ne tik naudodavo baltą pudrą, bet ir mėlynu pieštuku ryškindavo venas. Taip pat madinga buvo naudoti ryškius skaistalus bei ant žando piešti apgamą.

Viktorijos laikai

XIXa. moterys nenaudojo makiažo, mat dažytis buvo nemandagu. Nors ryškus makiažas, lūpų ir akių išryškinimas buvo laikomas iššaukiančiu, vigi moterys stengėsi rūpintis savo veido oda, neretai vos matomai naudojo pudrą.