Mano storas lietuviškas mergvakaris

Nors iš pat pradžių mergvakaris pradėtas švęsti Vakaruose, Lietuvoje mūsų seneliai taip pat minėdavo merginos išėjimą iš tėvų namų. Tiesa, tokioje šventėje į planą nebuvo įtraukta jokia mergvakario fotosesija ar kitos linksmybės, o pati šventė greičiau atrodė labai graudžiai, o ne pašėlusiai.

Ašaros dėl jaunosios

Merginai nusprendus tapti nuotaka, jos tėvų namuose susirinkdavo artimiausios jos šeimos moterys — mama, seserys, močiutės bei tetos. Tačiau šie susitikimai nebūdavo linksmi: pagal senąsias tradicijas, vyriausioji giminės moteris arba nuotakos mama užvesdavo raudas ir vėliau, įsijungus kitoms, tokiu būdu tarsi susitaikydavo su faktu, jog greit ji paliks gimtuosius namus.

Mergvakario veikla ir dovanos

Seniau buvo įprasta, jog dovanos būtų praktiškos, todėl dažniausiai dovanota įvairios prijuostės ir rankšluosčiai, rečiau — bateliai ar papuošalai. Jei jaunoji tądien gaudavo naują kojų apavą, viduje būdavo įdėtas pinigėlis, kaip sėkmingo ateinančio gyvenimo simbolis.

Jei tuo laiku visas veiksmas būtų įamžintas mergvakario fotosesijoje, nuotraukose matytųsi, jog praktiškai visų tų vakarų eiga būdavo vienoda: mergina sodinama ant trobos viduryje pastatyto kubilo, aplink ją susirinkusios moterys šoko, dainavo, pynė vainikus. Tos, kurios vainikas išrenkamas gražiausiu, per vestuvių šventę ir turėjo papuošti nuotakos galvą.

Neapsieita ir be burtų. Jaunoji su artimiausiomis jai moterimis, mesdavo siūlų kamuolį ir smalsavo, kuri greičiausiai ištekės. Buvo ir daugiau įvairių užduočių, kurių atlikimas tada buvo labai simboliškas tiek nuotakai, tiek jos mergvakario dalyvėms.

Dėmesys vaišėms

Pirmi lietuviškieji mergvakariai buvo sotūs — stalai nukrauti pyragais, blynais, tradiciniais patiekalais, pavyzdžiui, skryliais, kitais valgiais su kopūstų, grybų įdaru. Tik mėsos patiekalų čia vengta. Juos dažniau rinkdavosi vyrai ir jaunikis ruošiantis bernvakariui. Alkoholinių gėrimų toje šventėje irgi nebūtume radę.

Senieji Lietuvos kaimuose švęsti mergvakariai baigdavosi maudynėmis pirtyje — savotišku apsivalymu nuo blogų minčių ir nauja pradžia. Galbūt šiais laikais svarbiausiu nuotakos vakarėlio metu tampa išskirtinė mergvakario fotosesija, tačiau simbolika ir senosios tradicijos kartais irgi galėtų būti prisimenamos.