Visuomenė

Neįprasti emigracijos taškai

Rodos, sunku surasti miestą ar šalį Europoje, kuriose nebūtų įmanoma sutikti lietuvių. Nors emigracija dažnai yra įvardinama kaip viena didžiausių Lietuvos problemų, žmonių, gyvenančių svetur istorijos neretai yra vertos knygos puslapių, o jų pasirinktos vietos naujam gyvenimui yra visai kitokios, nei populiarioji Anglija, Airija ar Norvegija.

Atrodytų, jog Prancūzijoje įsitvirtinti yra beveik neįmanoma: skirtinga kultūra, sunki kalba bei sudėtingas biurokratinis aparatas aktyviai kiša pagalius į atvykėlių ratus. Visgi, pigūs lėktuvų bilietai į Paryžių gali dažnai įrodyti, jog realybė – visai kitokia. Skrydžiai į Prancūziją yra greiti ir nebrangūs, tai be abejonių prideda žavesio šiai šaliai. Taip pat ir vietiniai gyventojai, atvira širdimi priimantys visus, kuriems jų tėvynė yra įdomi. Taigi Prancūzijos lietuvių bendruomenė yra viena iš gausiausių Europoje.

Kita šalis, nepasižyminti aukštais atlyginimais ir darbo pertekliumi – Italija. Žinoma, skrydžiai į Romą yra artimi ir nebrangūs, taigi čia įsikurti gali ne tik turtingiausieji. Tiesa, jog Romoje netrūksta nei studentų, nei įvairiausių sričių profesionalų iš Lietuvos. Jau prieš daugybę metų Lietuvos ambasados vieta Romoje užėmė ypatingą vaidmenį ir garsėjo kaip Villa Lituania – ne tik oficialia šalies atstovybe, tačiau ir tautinės kultūros lopšiu. Tai nepasikeitė ir dabar – nors ambasada pakeitė patalpas, jose dažnai vyksta kultūriniai renginiai. Antrą lietuvių pamėgtą kryptį talijoje išduoda rankose laikomi lėktuvų bilietai į Milaną – šioje finansų, mados bei meno sostinėje netruko apsigyventi daugybė tautiečių. Dauguma jų yra vienaip ar kitaip susiję su pagrindinėmis Milane vystomomis sritimis: tai – modeliai, mados dizaineriai, grožio sferoje dirbantys žmonės, bankininkai, ekonomistai bei verslininkai. Žinoma, netrūksta ir šių sričių studentų, buriančių lietuvių bendruomenes ir garsinančių šalies vardą.

Taigi, emigracijos kryptis – tik asmeninio pasirinkimo dalykas. Neretai dar neatrastos šalys gali pasiūlyti puikesnes darbo sąlygas, ypač mokantiems šalies vietinę kalbą. Žinoma, tuomet teks susitaikyti su gana negausia lietuvių bendruomene, kultūrinių renginių ir tradicijų trūkumu. Visgi, šiuos dalykus reikia kurti patiems – galbūt net neįsivaizduojate, kiek lietuvių, visai kaip Jūs, tyliai ir sėkmingai kuria savo karjerą visai už sienos, tačiau pristinga motyvacijos ieškoti savųjų.